Skip to main content

Düşük çözünürlüklü Atatürk fotoğraflarının,karakalem çizilerek netleştirilmesi

 Düşük çözünürlüklü Atatürk fotoğraflarının karakalem çizilerek nasıl netleştirdiğimi anlatacağım.Aşağıdaki örnek karakalem Atatürk çizimlerimin aşamalarını ve detaylarını anlatacağım.Mehmet Emin DOĞAN.

 Öncelikle ,her ressamın mutlaka hayatının bir döneminde olsun,yada bir firmanın,bir kurumun olsun,dönem dönem Mustafa Kemal Atatürk resimlerine ihtiyacı oluyor.Herkesin ilk yaptığı hemen googleden yada diğer arama motorlarından,Yüksek çözünürlüklü Atatürk fotoğrafları,resimleri yada en net Atatürk resimleri,diye aramaya koyulduğunu biliyorum.Çünkü bunu zaman zaman ressamlarda ihtiyaç olunca yaparlar.

  Banada 2015 yılı takvim çalışması için büyükbir firmadan talep geldi.Bende hemen googleden en net Atatürk resimleri aramaya başladım.Fakat 12 tane çalışma lazımdı ,ben bula bula 3 yada 4 tane orta düzeyde net fotoğrafını bulabildim.İşte o zaman anladım ki,şimdiye kadar bu konuda hiç ciddi anlamda çalışma yapılmamış.Genelde en net Atatürk fotoğrafları sürekli olarak aynı fotoğrafları kullanılmış.İşte hem bu boşluğu doldurmak adına,hem de insanların aradığı zaman rahatça bulabilmeleri için 12 tane Mustafa Kemal ATATÜRK fotoğrafını  düzenleyip sonrada elle kurşun kalemlerle çizerek birşeyler yapmaya çalıştım,elimden geldiğince netleştirdim.Aşağıdaki karakalem çalışmalarının hepsinin çizimi bana aittir.Mehmet Emin Doğan lütfen resimleri ve makaleyi izinsiz kullanmayınız.Çizilmiş resimler noterden tarafıma kayıtlıdır.Orjinal yüksek çöznürlüklü Atatürk resimleri için benimle irtibata geçebilirsiniz.

 Aşağıda resimleri tek tek yayınlıyorum.Birincisi Atatürk'ün 12 şubat 1921 yılında dikmen vadisinde karlar üzerinde dinlenirken çekilmiş fotoğrafını netleştirmeye çalıştım.Fotoğrafın orjinalinde Atatürk'ün yüzü çok bulanıktı.Özellikle bıyık çevresi ve göz çevresi sınırları net değildi.Oraları netleştirmeye çalıştım.Aşağıdaki resimde çizimin ilk 2 saatlik kısmıydı.

2.Alttaki ikinci Atatürk resmi,çalışmasındada orinal fotoğrafa sadık kalınarak netleştirilmeye çalışıldı.Göğüs hizasında duran papyonu kapatan şabka kaldırıldı.

3.Alltaki Türk bayraklı arka fonlu resimdede gülümseyen Atatürk fotoğrafı yakınlaşıtırlarak,yüzü net halde çizilmeye çalışıldı.Tahminimcie Türk parası üzerinde olsaydı güzel olurdu.Şuanki mevcut banknotlardaki Atatürk resimlerine paralel bir yapısı var.

4.Bu resimdede karanlık bir arka fon kullanıldı.Ay ve yıldızlar fonu verildi.Bu fotoğrafın orjinalide net sayılırdı çok yorucu bir çalışma olmadı açıkcası.

5.Alttaki resimde Atatürk'ün arabanın arkasında otururken uzaktan çekilmiş bulanık bir fotoğrafının netleştirmesi için yapılmış bir karakalem çalışmasıdır.Çizim süresi yaklaşık 6 saattir.

5.Alttaki Atatürk resmide herkesin bildiği meşhur kurtuluş savaşını simgeleyen kalpaklı Atatürk resminden referans alınmış basit bir çizimdir.Bu resimde açıkcası çok yorucu değildi.Daha önce defalarca çizdiğim için sadece 3 saatimi aldı.

6.Aşağıdaki fötr şabkalı Atatürk resmide özellikle göz bölgesi netleştirildi diğer alanlar belirgindi.

7.Meşhur koca tepede Atatürk resmi orjinaline tam sadık kalınarak yapıldı.Sadece arka fon eklendi.

8.Karakalem Atatürk çizimlerine güzel bir Atatürk pozu örneği.

9.Alltaki resim pek bilinmeyen Atatürk resimlerine bence iyi bir örnektir.Bu çalışma biraz yordu.Atatürk'ün ağaç sevgisini hatırlatması anlamında ağaç köklü arka fon kullanıldı.

10.Aşağıdaki resimde çok sevdiğim bir pozuydu orjinal fotoğrafta gözleri hiç belli etmiyordu.Elimden geldiğince ortaya çıkarmaya çalıştım.Atatürk'ün gözleri ni ortaya çıkarırken çok zorlandım.

Bilinmeyen bir atatürk resmi,Atatürk'ün bıyığını kestiği ilk fotoğraflardan biridir.Cumhurbaşkanlığının ilk yıllarına ait bir fotoğrafı karakalem olarak çalıştım.

 Yukarıdaki makale izinsiz ve link verilmeden kullanılmaz. Mehmet Emin DOĞAN 2014